Стягат стачни комитети срещу акциза за ракията
Стягат стачни комитети срещу акциза за ракията / Снимка: Sofia Photo Agency

Стачни комитети в Пловдивска, Пазарджишка и Хасковска област ще бъдат създадени в сряда с цел организиране на протестни действия срещу акциза върху ракията, съобщи в Пловдив Яне Янев, главен секретар на партията Ред, Зокнност, Сигурност. В сряда той внася в парламента предложение за допълнение и изменение на Закона за акциза на спиртните напитки. Ако Парламентът не я разгледа в извънреден порядък, в Пловдив, Пазарджик и Хасково ще започнат стъпаловидни протести с блокиране на пътища.

Стачните комитети ще организират протестни събрания по селата и градовете в трите области, за да се солидаризират за запазване на изконната национална традиция за варене на домашна ракия. Янев настоява и в България, както в Румъния, акцизът върху спиртните напитки да бъде въведен на 1 януари 2009 година.

Депутатът настоява акцизът да бъде 1 лев на литър при количества до 100 литра, а над този обем - 2 лева на литър.

Ако парламентът не реагира и не промени Закона, на 14 февруари, когато е Трифон Зарезан, в България за първи път вместо да зарязват лозите селяните, лозарите и собствениците на казани за варене на ракия ще протестират пред Народното събрание.