Стотици се сбогуваха с Андрей Баташов
Стотици се сбогуваха с Андрей Баташов / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Стотици се сбогуваха с Андрей Баташов
35269
Стотици се сбогуваха с Андрей Баташов
  • Стотици се сбогуваха с Андрей Баташов

Стотици граждани се сбогуваха с българския артист и режисьор Андрей Баташов. Той почина вчера след кратко, но тежко боледуване. Негови колеги от Народния театър, актьори, политици и граждани се събраха във фоайето на Народния театър „Иван Вазов", за да кажат последно сбогом на талантливия и незабравим Андрей Баташов.

В сърцата на всички остават спектакълът му "Ритъм", който се играеше на различни места, и моноспектакълът му "Секс, наркотици и рокендрол", който е игран над 700 пъти. За последно Баташов се качи на сцената на Театър 199 на 3 ноември, за да представи най-новата си постановка "Влез в час".

Преди 20-тина дни стана ясно, че Андрей Баташов е приет по спешност в болница "Токуда". По-късно беше преместен във Военномедицинска академия, където лекарите се надяваха да му направят чернодробна трансплантация, но така и не се намери подходящ донор. Докато чакаше, Баташов изпадна в кома, специалистите му откриха и ку-треска, а в един момент повечето органи на актьора спряха да функционират.

Ето с какво ще запомнят Баташов министърът на културата Вежди Рашидов и актьорите Валентин Танев и Стефан Данаилов.

Вежди Рашидов: „Тъжното е, че започнахме да изпращаме талантливи и много млади хора. Аз ще го запомня като всички останали - ще го запомня като един прекрасен български актьор. Един човек, който е много необходим на сцената и за съжаление като че ли българската сцена по мъничко обеднява в такива случаи".

Валентин Танев: „Той наистина носеше в себе си харизмата на звездата. Това е много трудно да бъде държано, да бъде понесено, още повече, че той самият имаше изключителни изисквания към себе си. Тази емоционална нагласа в него - да бъде много добър, много трудно се издържа на това. Може би сега може да разберете колко е трудна актьорската професия".

Стефан Данаилов: „Не мога да приема това, че само на 45 години - така да се каже във времето, в което един актьор като него с всичките умения, таланта, професионализъм можеше да почне да прави големи неща, големи роли на сцените на българските театри, така си отиде. Надявам се, че в душите на много хора и в съзнанието ще останат само едни добри спомени от Андрей Баташов".

Стотици се сбогуваха с Андрей Баташов
netinfo

Поради отсъствието си от страната Царското семейство изпрати съболезнователни писма до съпругата и майката на актьора. В тях се казва: „Андрей ще остане в съзнанието ми не само като талантлив актьор, но и като много отговорен и лоялен човек, качества, заради които аз много го ценях. Лъчезарен и всеотдаен към колегите и приятелите си, той, макар и толкова млад, остави след себе си ярка следа на доброта и човечност. Бог да го прости!" От името на Симеон ІІ и съпругата му бе положен венец, изобразяващ българския трибагреник.