/ iStock/Getty Images
От 21 август (понеделник) до 02 октомври 2023 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г., утвърдена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Заявленията за подпомагане по образец, генерирани от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), ще се приемат в областните дирекции (ОД) на ДФ ”Земеделие” (ДФЗ), отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП). Документи се подават по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

Припомняме, че Управителният съвет на ДФЗ утвърди по схемата бюджет от 16 млн. лв. Държавната помощ ще компенсира до 80% от разходите, които стопаните са направили за напояване. За да получи подпомагането, земеделският стопанин следва да има сключен договор за напояване с доставчик на вода. Доставчикът на услугата „Доставяне на вода за напояване“ има задължение до 30 октомври 2023 г. да предостави информация на ДФ „Земеделие“ индивидуално за всеки земеделски стопанин, сключил договор с него и заплатил фактурата/фактурите за услугата „Доставяне на вода за напояване“, с посочен размер на извършеното плащане.

Компенсират производителите на слънчоглед с над 32 млн. лв. заради транзита на украински култури

До 30 ноември 2023 г. ДФЗ ще изплати средствата по целевата помощ на допустимите кандидати. Субсидиите ще бъдат преведени след извършване на всички административни проверки, включително и на индивидуални данни за плащанията за напояване от всеки земеделски стопанин, предоставени от доставчика на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в първичното производство на селскостопански продукти. За целта помощта се натрупва в рамките на максималния интензитет с други временни мерки за държавна помощ: „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2022 г. и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2023 г. 
БГНЕС