Стоматолозите в Перник обявиха стачна готовност
Стоматолозите в Перник обявиха стачна готовност / netinfo

Стачна готовност обявиха стоматолозите в Перник. Недоволството е заради заложената в проектозакона за съсловните организации отмяна на задължителното членство.

Внесеното в Народното събрание предложение за промяна на Закона за съсловните организации е опит да се разбие съсловното единство чрез отмяна на задължителното членство на лекарите по дентална медицина в Българския зъболекарски съюз, заяви председателят на регионалната колегия в Перник Валентин Павлов.

В декларацията на БЗС в защита на задължителното членство до момента са се подписали 118 стоматолози от Пернишка област, като членовете на регионалната структура са общо 140 души.

Според д-р Павлов целта на доброволното членство е параметрите на Националния рамков договор да се спускат занапред директно от Министерство на здравеопазването и да бъде премахнат договорният процес.

Ако се отмени задължителното членство, а с това и регистрацията на зъболекарите в организацията, стоматолозите са категорични, че сериозният проблем с нелегитимните практики ще възникне отново.