Стоматолог пломбира изваден зъб
Стоматолог пломбира изваден зъб / netinfo
Една четвърт от болничното лечение е некачествено. 25 процента от проведените клинични пътеки са с нарушения. Това заяви директорът на Националната здравно-осигурителна каса д-р Румяна Тодорова. От Касата съобщиха за груби и системни нарушения на лекари в страната.

Според д-р Тодорова продължава преразходът с пет милиона лева на месец за болнична помощ. Средномесечният разход за това е 70 милиона лева. Ако тази тенденция продължи, в края на тази година в бюджета на Здравната каса ще има 65 милиона дефицит, уточни Тодорова.

От Касата съобщиха и за груби нарушения от страна на лекари и стоматолози. Има засечени случаи на хоспитализирани пациенти, които по време на престоя си в болницата са ползвали и услугите на Бърза помощ. От 18 проверени стоматолози са открити 18 нарушения. Най-грубото – стоматолог декларирал, че е пломбирал зъб, който зъб същия този стоматолог миналата година е извадил. След като му е потърсена отговорност от проверяващите органи стоматологът обяснил, че „зъбите мигрират”.

От Здравната каса съобщиха още, че нелогично болниците увеличават хоспитализацията и посочиха за пример градовете Пловдив, Варна, Перник, Пазарджик и Бургас.