Столичните сини скочиха срещу Мартин Димитров
Столичните сини скочиха срещу Мартин Димитров / cнимкa: Sofia Photo Agency
Столичните сини скочиха срещу Мартин Димитров
22611
Столичните сини скочиха срещу Мартин Димитров
  • Столичните сини скочиха срещу Мартин Димитров

СДС-София поиска настоящият председател Мартин Димитров да не се кандидатира за поста на вътрешните избори. По време на конференцията на сините, която се провежда в София председателят на столичната организация Борислав Бориславов каза, че е време СДС да си избере за председател човек, който е седесар. Той определи като розов отчета на лидера, в който резултатите от двата вота - европейски и парламентарен, се определят като успешни. По думите му на Мартин Димитров му липсват първите 15 години в СДС, липсва му улицата.

Иван Сотиров пък каза, че Синята коалиция се превръща в мавзолей на Командира.  В същия дух бяха изказванията и на останалите колеги на Бориславов  от организацията, които взеха думата. Сините в столицата обсъждат имената на Иван Сотиров и Любен Петров за своя номинация за лидерския пост в партията. Ще им се да се кандидатира Владимир Кисьов, но зарази здравословни негови проблеми това едва ли щяло да стане.

Александър Йорданов заяви, че вместо да праща приветствие Иван Костов е трябвало да дойде на конференцията лично, за да поиска прошка. Разцепи ни, за да си направи далаверите, посочи Йорданов. Той каза, че пише 3 на представянето на сините на изборите, а тройкаджиите по думите му не могат и не трябва да управляват. Лидерът на партията Мартин Димитров изрази увереност, че ще спечели вътрешния вот още на първи тур. Според Бориславов това би станало чрез апаратни игри.   
 
Агоп Овагимян от сините в столичния район "Слатина" каза, че СДС се е превърнало в ракета носител на Иван Костов, а Мартин Димитров е взел еднолично решението за коалицията с ДСБ. По думите му, за да оздравее партията, трябва да се премахне "раковото образование Мартин Димитров". Това изказване беше посрещнато с освирквания от залата, а кметът на Плевен Найден Зеленогорски каза, че се срамува от такива седесари.

СДС е фундаментът на Синята коалиция, каза лидерът на партията Мартин Димитров в началото на конференцията. Димитров увери, че няма намерение от Синята коалиция да прави една партия.

Мартин Димитров даде положителна оценка за представянето на синята партия на европейските и националните избори и каза, че СДС трябва да има самостоятелен кандидат за президентския вот. По думите му, сегашните сини депутати са с един повече от предишното Народно събрание.

Сред първите, взели думата по време на дискусията, беше кметът на столичния район "Витоша" Любен Петров, който е спряган за евентуален кандидат за лидерския пост на вътрешните избори на партията в края на ноември. Петров каза, че в предишния парламент ОДС е било с 20 депутати, а сега Синята коалиция има 15 народни представители. "Ако някой вижда в това възходяща тенденция, явно сме учили различна математика", посочи той. По думите му, Синята коалиция е танго за двама като на СДС се е паднала женската роля. "СДС върви на долу, но аз искам СДС да го бъде", посочи Петров.

Според Надежда Михайлова не трябва да се пропуска участие в каквито и да било избори, защото СДС не може да си позволи празни години и така да се обезличава. Според нея СДС не е ощетено от сформирането на Синята коалиция.

Националната конференция на СДС насрочи за 29 ноември провеждането на вътрешнопартийните избори за ново ръководство. Ако има втори тур, той ще се състои на 6 декември тази година.