Столичният кмет държи под око дъжда
Столичният кмет държи под око дъжда / Снимки: Sofia Photo Agency

Столичният кмет Бойко Борисов е наредил постоянно наблюдение на нивото на реките в София, а районните кметове са длъжни да докладват незабавно при проблеми, свързани с дъждовете. Това съобщиха за Дарик от Столичната община.

Управникът на София е категоричен, че кметството е готово да реагира при евентуални наводнения и подчертава, че има необходимото количество чували и пясък за укрепване на речни диги. Въпреки притесненията в населените места на районите Нови Искър и Кремиковци, които бяха най-сериозно наводнени през 2005 година, обстановката там в днешния ден е спокойна и няма преливане на реки, увериха за Дарик районните кметове Зорница Атанасова и Томи Николов.

Няма преливане от коритата на реките в София и положението е нормално, въпреки дъждовете над града. Това каза за Дарик заместник-кметът на столицата Ирина Савина, след като посети реките Слатинска и Владайска. Тя допълни, че дигите по поречието на реките са здрави, a районните кметове докладват за ситуацията по места на два часа. Столичната община има готовност заедно с "Гражданска защита" да реагират при проблеми.

Кметът на столицата изказа съжаление, че проливните дъждове са спрели временно ремонтните дейности по основните пътни артерии, но декларира готовността на пътностроителните екипи да продължат работа веднага щом времето позволи.

Именно заради лошото време столичният кмет издаде заповед, с която временно е възстановен маршрутът на автобусни линии с номера 9, 72, 76, 114, 204, 213, 214, 305 и 604 през площад "Орлов мост". Синхронизирана е и работата на светофарите. По същата причина от неделя беше пуснато за движение на леки автомобили платното по булевард „Цар Освободител” посока Ректората, въпреки започналото в събота преасфалтиране.

От „Гражданска защита” информираха, че са отстранявали паднали дървета в района на Математическата гимназия и на "Симеоновско шосе" до спирката на училището там, отводнявали са сгради, а попаднал в наводнена улица в "Бояна" автомобил е бил изтеглен. Според Дирекцията положението на Владайска река край едноименния столичен квартал е критично и затова са взети превантивни мерки, като на по-ниските места край реката се изграждат защитни диги с чували пясък и се възстановяват стари и разрушени диги.

Съществува опасност от активизиране на свлачищни процеси и падане на камъни, дървета и земни маси от склоновете по пътищата, което налага водачите на моторни превозни средства да бъдат с повишено внимание по пътя София - Самоков, София - Перник.