Столичната община се присъедини към Манифеста от Сарагоса
Столичната община се присъедини към Манифеста от Сарагоса / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Столичният кмет Бойко Борисов и председателят на Общинския съвет Владимир Кисьов откриха конференцията "Европейският град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси".

Непосредствено след откриването столичният кмет присъедини София с подписа си към Манифеста от Сарагоса. Кметът заяви, че София е динамичен град, който се развива с бързи темпове.

Дневно в КАТ се регистрират по 500-1000 автомобила, между 60 и 70 процента от инвестициите в страната идват тук, добави Борисов. Той обаче подчерта, че за разлика от другите европейски столици София не разполага с общинска полиция или други звена за сигурност.

Кметът на София заяви, че едно от сериозните пера за приходи на Столичната община са таксите за строителни разрешителни, които след негово настояване са били вдигнати няколкократно. Той посочи, че София е пример за баланс между реалните пари, които влизат в общината, и изразходването им.

Според Бойко Борисов след като бъде рекултивирана почвата в пустеещите северни райони на града, която е замърсена от комбината "Кремиковци", там може да се развие софийското сити. Локацията, която предлага този район, е перфектна, смята Борисов - от едната страна е магистрала "Хемус", а от другата - "Тракия". Благоприятно за разрастването на града в северна посока са топлите склонове на южната част на Стара планина.

Столичният кмет Бойко Борисов се присъедини с подписа си към Манифеста от Сарагоса, който третира сигурността в градските зони и демокрацията. Според манифеста програмите за действие в политиката на устойчивата сигурност трябва да се изработват и прилагат "отдолу нагоре", както в ЕС, така и в другите международни инстанции.