Автобусите от Китай пристигнаха през лятото на миналата година
Автобусите от Китай пристигнаха през лятото на миналата година / БГНЕС, архив
Столична община ще брои пътниците в градския транспорт с нова система
92818
Столична община ще брои пътниците в градския транспорт с нова система
  • Столична община ще брои пътниците в градския транспорт с нова система
Столична община дава над  2 млн. лева за преброяване на пътниците в градския транспорт. Това става ясно от публикувана обществена поръчка. Новата система ще бъде поставена в близо 200 превозни средства. В момента броенето на пътници се прави от екипи на „Центъра за градска мобилност”.

Най-новата идея на местната власт е да преброи колко пътници използват градския транспорт. За това от „Московска” 33 са готови да дадат малко над 2 млн. лева. Обявената обществена поръчка е за доставка и монтаж на система, която ще бъде поставена в най-новите автобуси, които пристигнаха от Китай, както и в 80 нови тролейбуса.

Според първоначални изчисления близо 10 хиляди лева ще излезе оборудването на един автобус. От общината се надяват, че с броенето на пътници в реално време ще се оптимизират графиците на превозните средства. А също така и че по този начин ще се ограничат гратисчиите.

Системата е част от проекта за интегриран градски транспорт, който се финансира от Оперативната програма "Региони в растеж".