/ БГНЕС
Работна среща по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, в която се включиха представители на неправителствения сектор, бизнес организации и Столичния общински съвет, начерта конкретни стъпки за подобряване на работата в подкрепа на хората, бягащи от войната в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. 

Столичната община е една от първите институции, които успяха бързо да организират своя ресурс в подкрепа на бежанците от войната, заяви кметът Йорданка Фандъкова на срещата, която се състоя в Общинската лаборатория за иновации „СофияЛаб“. Места за настаняване, безплатна медицинска помощ в общински лечебни заведения, предоставяне на помещения за неправителствени организации и с помощта на БЧК - осигуряване на храна, са част от нещата, с които до момента общината помага на хората от Украйна, посочи столичният кмет. Тя каза, че Столичната общинска агенция за инвестиции разработва интернет платформа, която да свърже работодатели и бежанци от Украйна, които търсят работа. Работи се и за осигуряване на достъп на децата до училище.

Светлозар Андреев от Европейския комитет на регионите съобщи, че се очаква ЕС да отпусне между 10 и 20 млрд. евро за справяне с кризата, като средствата ще бъдат насочени към неправителствените организации, местните власти и малките и средни предприятия. Няколко основни проблеми стоят пред бежанците по отношение на намирането на работа - знанието на български език, трудности при откриване на банкови сметки, проблем е и реалният достъп до здравната система в София, защото листите на общопрактикуващите лекари са запълнени, изтъкна изпълнителният директор на "Каритас - София" Цветомир Думанов.  

От Върховния комисариат за бежанците на ООН подчертаха колко важна в тази ситуация е точната и навременна информация и поеха ангажимент да съдействат в разпространението на материали на ключови места в София. Върховният комисариат за бежанците е една от партньорските организации, която заедно с БЧК участва в създаденото от Асоциация за развитие на София, Столична община, Бюро за информация и услуги на граждани на трети страни, което в момента също работи с бежанци от Украйна.