/ БГНЕС
„Министерството на икономиката трябва да следи какво се случва с компаниите, не толкова с хората. При мен постъпиха много оплаквания за търговията с горски материал. Когато получих тези оплаквания, нямаше как да не потърся какъв е проблемът. Затова помолих колеги и свиках заседание с колеги от министерството на земеделието и министерството на околната среда и водите, Лесотехническия университет, както и неправителствени организации. Това, което чух от тях е, че компаниите се оплакват от липса на дървен материал, дори мислят съкращения“. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на заседание на временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023г. и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми, предаде БГНЕС.

„Имаше чуждестранен инвеститор, който каза, че дори в тази ситуация мисли да изнесе своето производство, тъй като няма как да работи. Аз не съм експерт, но попитах колеги от министерството на земеделието, както и колеги от Лесотехническия университет. Стана ясно и, че в Австрия 90% от прираста се реже, докато в България е 50%, след което ми казаха, че не се грижим достатъчно за гората, като включително не се грижим достатъчно и за сеча.

На събранието бяха извадени два основни проблема - първият, който за мен е по-важен, е липсата на дървосекачи, а вторият е проблемът с добива, трябва да се намери решение и той да се увеличи“, заяви още Стоянов.

„Трудно е в тази ситуация някой инвеститор да има намерение за инвестиции в горския сектор имайки предвид и ситуацията. На работната среща присъстваха и две конкурентни фирми, те казаха, че няма проблем да закупят нова механизация. Проблемът обаче е в използването на тази механизация, може би има някакви законодателни затруднения", заяви още Стоянов.

На въпрос на Александър Дунчев дали освобождаването на конкуренцията на пазара е проблем за икономиката или това е начин да се стимулира производството и да има повече приходи в държавата, Никола Стоянов отвърна следното: „Това, което казвате звучи много добре, ако сега се намираме в етап, в който очакваме, че проблемът ще се реши след 2 години, но сега от срещата ми с експертите стана ясно, че всички изпитват трудности в добива на суровина. Конкуренцията е нещо, което подкрепяме всячески, но резултатът към момента е такъв, че експертите се оплакват, че няма суровина“.

Иван Иванов от БСП отчете негативна тенденция в определени фабрики да се изгаря дървесина, която е за преработка. "Вие готов ли сте да се борите срещу тази тенденция“, попита Иванов. „Истината е, че не бях чувал за този проблем, ще се ангажирам с него“, подчерта Никола Стоянов.

„Изключително трудно ще стане за горските стопанства ако гражданите идват и сами заявяват своите поръчки. Ще се затрудни работата, ако отпадне възможността кметовете да отправят поръчки до общинските горски стопанства. Не съм съгласен и с варианта да подпомагаме чрез твърде много социални помощи гражданите, за да получат дърва на по-ниски цени, така ще се утежни състоянието на горските предприятия“, заяви пък инж. Ради Иванов, директор на Североизточното държавно предприятие.

„Горските масиви в Община Добрич наистина са малко, но с настоящата мярка - ограничавайки количествата от 5 кубика дърва на семейство, мисля, че ще се реши донякъде проблема. Вече след Нова година ще се опитваме да осигурим още 5 кубика, но за сега само това може да се измисли.

Надяваме се занапред да се намери решение, с което трайно да се реши проблемът“, уточни още инж. Иванов. „По някакъв начин хората трябва да си купят дърва на свободния пазар, а не да използват списъци, които са предназначени за по-бедните хора. Тази година поради факта, че повече хора се насочиха към този начин за закупуване на дърва, трябва ясно да се разграничи кои хора са наистина социално затруднени, и да се определи кои хора ще могат да купуват дърва от списъците, за да се намали тежестта върху горските предприятия“, коментира още Ради Иванов. „Практиката в гр. Омуртаг да се правят корупционни практики с дървата за огрев ще бъде изкоренена“, заяви още инж. Ради Иванов.
БГНЕС