Стилиян Станев имал връзки със Самоковеца
Стилиян Станев имал връзки със Самоковеца / netinfo
Кандидатът за член на комисията по досиетата Стилиян Станев е получил отказ от Национална служба "Сигурност" заради данни за връзки с убития контрабандист Константин Димитров-Самоковеца, научи Дарик. Станев бе предложен от Българския народен съюз.

По данни на Национална служба „Сигурност” Стилиян Станев, който бе издигнат от БНС за комисия по досиетата, през 2000 година е работил в Националната служба за борба с организираната престъпност.

За този период контраразузнаването разполага с данни за това, че той е бил свързан с убития в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, сочен за контрабандист номер 1 в България. Стилиян Станев е получил отказ от Национална служба "Сигурност" за достъп до секретна информация с официален мотив „ненадежден” от гледна точка на сигурността.

По същото време и един прокурор беше уличен за връзки с Косьо Самоковеца. Това бе тогавашният апелативен прокурор на София Иван Петров, който прекратявал дела на Самоковеца. Името му фигурираше в доклад на МВР за корупция по висшите етажи на властта.

По думите на директора на Национална служба "Сигурност" Иван Драшков на заседанието на вътрешната комисия не се е стигнало до обсъждане на мотивите за отказ на Стилиян Станев.

„Познавал съм много хора от групировките, защото съм работил срещу тях”, това коментира пред Дарик Стилиян Станев. Той обяви, че ще обжалва пред Държавната комисия по сигурността на информацията отказа за достъп до класифицирана информация.