Стефка Берова: Сбогом, щурецо Боре! Какво чака държавата? Да измрем всички ли?
Стефка Берова: Сбогом, щурецо Боре! Какво чака държавата? Да измрем всички ли? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Стефка Берова: Сбогом, щурецо Боре! Какво чака държавата? Да измрем всички ли?
80478
Стефка Берова: Сбогом, щурецо Боре! Какво чака държавата? Да измрем всички ли?
  • Стефка Берова: Сбогом, щурецо Боре! Какво чака държавата? Да измрем всички ли?

Стефка Берова се съмнява дали ще останат изпълнители от нейното поколение, които да дочакат обещаните от държавната месечни пенсии за заслуги. Ден след новината за смъртта на Борис Гуджунов, в емоционално интервю за Дарик, певицата напомни за унижението и мизерните средства, с които живеят част от известните ни изпълнители.

Стефка Берова не крие, че разчита на инвалидна пенсия, но подчерта, че певците в нейното положение не се молят за пари и не просят, а искат само това, което са си изработили:

„Колко хора трябва да си отидат от този свят, несправедливо обидени, използвани докрай и оставени после на себе си като ненужна вещ. Аз, Борето и Йорданка Христова бяхме първият випуск на естрадата в класа на Ангел Заберски и той си отиде. Е кого чакат? И министерства, и правителство. Какво чакат? Да измрем всички ли, за да се отърват от нас и да нямат грижата за нас? Ние сме като щурците. Помните ли, имаше една басня за щуреца и мравката. И през ум не минава на хората, че щурецът пее и весели хората, които работят. Аз съм пяла и на полето, и под дърво. 11 концерта на ден. Не молим за пари. Правителството е длъжно всички хора като нас да възмезди за техния труд. Къде са ни пенсиите?", коментира емоционално Берова.

„Единственият упрек към колегите е за това, че всички лекари, учители, миньори, млекари, земеделци станаха и без всякакъв ефект, разбира се, но ходиха на стачки, организираха се, бяха заедно, а ние естрадните певци и музиканти не мръднахме, защото всеки един от нас казва, че е велик, млад и не го интересува. Не, скъпи приятели и мои колеги! Нас какво, само смъртта ли ще ни обединява", запита любимата на поколения певица.

„Ето сега, утре в 14 ч. Борето Гуджунов, един щурец го изпращаме в небитието. Аз съм само с инвалидната пенсия и не се срамувам да кажа това. От никого помощ не искам. Искам това, което съм си изработила. Прекрасен глас, красавец беше, културно момче. Сбогом, щурецо! Боре, дано горе има един друг свят, в който справедливо да бъдеш определен като човек", завърши Стефка Брова.

„Прекрасен певец и човек, който беше много скромен - много може да се говори за Борето Гуджунов, но мисля, че вече е късно. Защото за хората на изкуството трябва да се говори и да им се помага, когато са живи", коментира в ефира на Дарик и народната певица Янка Рупкина. Двамата с Гуджунов са сред оцелелите при самолетната катастрофа през 1971 г., в която загива Паша Христова.

„Трябваше много по-рано да се направят много неща за него, а за всички, които оцеляхме от катастрофата, така че да не мизеруваме и да се молим сега на този или онзи за две стотинки", коментира известната народна певица.

Янка Рупкина, която преживява също с мизерна пенсия, се надява творците като нея да бъдат разбрани и подкрепени от държавата и от обществото.