Статуквото печели от липсата на жълт кандидат президент
Статуквото печели от липсата на жълт кандидат президент / netinfo

От това, че НДСВ не издигна кандидат за президент, печели статуквото. Трудно ми е да повярвам, че зад решението ни стои някаква сделка или пазарлък – по-скоро става въпрос за лоялност към тройната коалиция. Това каза в интервю за "Седмицата” на Дарик радио проф. Огнян Герджиков.

Той и Николай Василев са двамата членове на Политическия съвет на жълтата партия, които вчера са гласували срещу това НДСВ да не участва самостоятелно в президентските избори. „Не съм във възторг от това решение, но щом 15 души мислят по един начин, то вероятно това е по-разумно, отколкото мислят един или двама”, каза Огнян Герджиков. Според него в дългосрочен план взетото решение може да се окаже мъдро. "Но към днешна дата, изхождайки от моята камбанария, струва ми се, че това не беше вярното решение", добави обаче той.

Огнян Герджиков призна, че самият той, а и голяма част от колегите му в ръководството на партията не са знаели, че лидерът им Симеон Сакскобургготски е решил още през лятото на миналата година да не участва в изборите за държавен глава. И точно това е подхранвало надеждите в партията, че лидерът им може да бъде кандидатът за президент.

Проф. Герджиков декларира, че продължава да работи за каузата на НДСВ, но призна притесненията си за бъдещето на партията. Според него вероятно мнозина от членовете на НДСВ ще бъдат разочаровани от вчерашното решение, тъй като нагласите са били за участие със собствен кандидат на изборите за президент. Това поставя пред нас едно сериозно изпитание и ще бъде жалко, ако НДСВ не издържи този изпит, каза Огнян Герджиков. Той добави, че пред партията стои сериозната задача да се представи успешно на местните избори догодина.

Според Огнян Герджиков е нормално след първия януари да се направи анализ на управлението и на ролята на НДСВ в него и след трезва преценка да се вземе решение дали е полезно оставането на жълтата партия в тройната коалиция. Това са въпроси, на които ще може да се отговори през ранната пролет, добави още той.