Спин
Спин / iStock/Getty Images
В периода 14-31 август 2023 г. стартира последният за тази година етап на Националната АНТИСПИН кампания.

Тя се провежда ежегодно в четири етапа. Първият стартира на 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се провежда третият.
 
Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.

В рамките на инициативата през месец август ще бъдат предоставени допълнителни възможности за изследване. С различни дейности ще се включат 28-те регионални здравни инспекции и доброволците на Българския младежки Червен кръст.
 
За първите шест месеца на 2023 г. общо 155 520 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус.

От началото на настоящата година до 4 август са открити нови 146 ХИВ–серопозитивни. Така носителите на ХИВ в страната официално са 4 194.

От новооткритите ХИВ серопозитивни лица през 2023 г. 82% са български граждани и 18% са чужденци. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните жени, съответно 122 мъже и 24 жени.