Стартира дискусията за лобизма в парламента
Стартира дискусията за лобизма в парламента / netinfo

До десетина дни се очаква депутати от различни парламентарни групи да внесат в Народното събрание законопроекта за публичност на лобизма, който беше изготвен от експертна група с представители на различни институции, сред които и омбудсмана.

На заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията проектът беше представен от главния секретар на омбудсмана Борислав Цеков. В него се предлага забраната за лобистка дейност на лицата, които заемат изборна или назначаема длъжност в законодателната, изпълнителната и местната власт. Занимаващите се с лобизъм ще бъдат вписвани в регистри – в Народното събрание, в изпълнителната власт и в общинските съвети.

В 40-то Народно събрание има депозиран вече един законопроект за публичност на лобизма, внесен от Любен Дилов-син и Ася Михайлова от ОДС. Групата на ДПС също подготви законопроект за лобизма, който обаче не е внесен още в парламента.

Парламентарната комисия за борба с корупцията реши да организира консултации с вносителите на проектите с цел бързото им обединяване в един, под който да стоят подписите на всички политически сили в парламента.

Комисията се ангажира също да организира обществен дебат чрез гражданския консултативен съвет към нея по бъдещия закон за лобизма. Станимир Илчев от НДСВ коментира, че трябва да се предприемат конкретни стъпки срещу негативизма, с което е обрасло понятието лобизъм. „Защото българите веднага ще кажат правят закон, за да си узаконят лобизма”, добави Илчев.