/ iStock/Getty Images
Разследване за наличие на картел при формиране цените на млечните продукти, искат от Асоциацията за защита на потребителите, предаде БНТ.

Мотивите са, че изкупните цени на млякото са ниски, токът и газа поевтиняха, но цените на млечните продукти не падат. По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата поскъпването за по-малко от 2 години е драстично.

Продават ли фалшиво сирене в магазините у нас

При сиренето то е с 55%, кашкавалът е по-скъп с 54 на сто, а маслото струва с 30% повече. След консултативния съвет за млякото в земеделското министерство Кирил Вътев заяви, че ведомството няма право да разследва картел при млеката, но може да провери по какъв начин се разпределя добавената стойност при млечните продукти. За целта е започнала проверка на НАП и Агенцията по храните.

"Когато конкуренцията предполага понижаване на цената, тя ще бъде намалена. Тя административно не може да бъде определяна от никого. Тя се определя от търговеца и когато има кой да плаща тази цена, той я държи. Ние нямаме право да разследваме картел, но можем да направим проверка за разпределението на добавената стойност по цялата хранителна верига от полето до масата и тази проверка се прави в обратния ред от магазина до полето надолу", каза Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.