Старият Несебър блокиран, има арестувани
Старият Несебър блокиран, има арестувани / Пресцентър Община Несебър

Четирима души, прекарали нощта в ареста, физически сблъсъци рано сутринта и опасения, че полицията ще тръгне срещу протестиращите - това е равносметката от началото на протеста на несебърлии срещу акцията по събарянето на незаконните строежи в Стария Несебър. Шест къщи с надстроен етаж са обект на първата процедура на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Надстрояванията трябва да се премахнат, защото нарушават автентичния вид на стария Несебър и има опасност градът да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО. Това са първите шест къщи, за които са минали всички процедури по обжалване и вече има заповеди за премахването им. Общо от незаконно строителство в стария град са засегнати около 130 от всичките 250 къщи.

Провлакът към архитектурния резерват е блокиран от снощи, когато след конфликт с полицаите четирима души, сред които и общински съветник, са били арестувани. Тази сутрин колите пред портите на стария град са общо около 30. Полиция, жандармерия, и пожарна са се събрали пред входа на Стария Несебър.

Още в петък хората са подали жалба в Бургаския административен съд за спиране на акцията с мотива, че не са били уведомени своевременно. Според юристи единствено Административният съд може да спре акцията по събарянето на незаконните строежи.

Ивайло Ляхович, един от организаторите на протеста, подчерта категорично, че твърдението, че има заплаха за отнемането на статута на Несебър като град, защитен от ЮНЕСКО, заради пристройките на къщите не е вярно. Той обвини някои от жителите на Стария град, че са построили големи хотели там, които са законни, защото в близкото минало „само определени проекти на определени хора са получавали одобрение от отдел „Паметници на културата".

Миналата седмица Дирекцията за национален строителен контрол издаде заповед за събаряне на постройките между 15 ноември и 15 декември 2010 г.

Други новини от Бургас