Станишев: За успешни преговори са нужни добра воля и отсъствие на ултиматуми
Станишев: За успешни преговори са нужни добра воля и отсъствие на ултиматуми / снимка: БГНЕС
„За успех на едни преговори са нужни добра воля, отсъствие на ултиматуми и търпение” – това каза по повод исканията на учителите министър-председателят Сергей Станишев, който е на посещение в Шумен. „Ние предложихме 32% увеличение, за да избегнем стачката и да няма проблеми и за децата и за родителите”, допълни премиерът.

„Можем да дадем и 200% увеличение на учителските заплати, но това означава хипер инфлация и тези, които протестират, ще получават по-малко от днес”, подчерта Станишев. „Готови сме да продължим този диалог по разумен начин”, допълни премиерът.

По думите му е странно това, че в диалога не участват работодателите на 80% от училищата – това са кметовете на общините, както и бизнеса, който е краен потребител на продукта, наречен образование. „Готови сме да направим жестове към учителите, но искаме ясни ангажименти за качеството на обучението, структурата на учебните заведения, броя часове и извън класни занятия”, каза премиерът. Станишев допълни, че е обезпокоен от доклада на Световната банка, според който в България качеството на образование се понижава през последните 10 години.

„Правителството е готово да покаже своя ангажимент в това число и финансов, но искаме много ясен ангажимент за модернизация на системата в интерес на децата”, коментира той. „Утре продължават разговорите, очакваме конструктивност и от синдикатите”, каза още Станишев.

В Шумен министър-председателят откри рехабилитирания път Русе-Варна. Основно са отремонтирани три участъка с обща дължина над 25 км. Ремонтът е осъществен по проект "Транзитни пътища IV" лот 7. Средствата на стойност 7 000 000 евро са осигурени от Европейската банка.