Станишев: За 100 г. запазихме чувството за принадлежност към един народ
Станишев: За 100 г. запазихме чувството за принадлежност към един народ / снимка: БГНЕС
Велико Търново е център на тържествата по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

В църквата „Свети 40 мъченици”, където на 22 септември 1908 година е обявена българската независимост, бе осветен националния трибагреник. По-късно той бе издигнат на крепостта Царевец в присъствието на президента, председателя на Народното събрание, премиера, министри, депутати, дипломати и много гости.

През 100-те години независимост нишката, която минава през всички събития на нашата бурна, а понякога и трагична история, е оставила чувството за принадлежност към един народ, към една съдба. Това каза в словото си на хълма Царевец във Велико Търново по повод 100 години на българската независимост премиерът Сергей Станишев, който е и председател на Националния инициативен комитет за честванията. „Няма българин, който в днешния ден да не почувства дълбоко вълнение от спомена за смелостта, любовта към свободата и чувството за чест на предшествениците ни. Те ясно и пред целия свят заявиха волята на нашия народ за свобода и независимост”, каза премиерът. „Винаги когато ние българите сме били сплотени, когато сме били единни, сме успявали да се противопоставим и на външни нападения и на много нови трудности и предизвикателства. И сме излизали победители от най-трудни ситуации. Аз съм убеден, че ние, както винаги, сме народ, който може да се справи с новите предизвикателства – единни в нашия спомен и гордост от миналото, от нашето наследство и единни в нашите цели”, каза премиерът. „През този век нашият народ не стоя безучастен пред развитието на света. Не веднъж ни се е налагало не само с умението на дипломацията, с развитието на българската икономика, но и със силата на оръжието да отстояваме своята независимост. Сега в навечерието на втория век независимост имаме още много работа, за да може и личната свобода, и стабилността на българската държава да бъдат по-добри”, заяви още премиерът пред стотиците хора, изкачили хълма за тържествената церемония за издигане на националното знаме.

Шествие премина през централната улица на града с гирлянди от цветя, които бяха положени на паметник „Майка България”. Председателят на парламента Георги Пирински откри изложба със символи на българската държавност. Сред ценните експонати, които ще останат за месец във Велико Търново, са жезълът на хан Кубрат, медальона на хан Омуртаг, тронът, жезълът и сабята на цар Фердинанд. Всички предмети са оригинални. Осигурени са камери и засилено полицейско присъствие.

Инициативният комитет за честванията подготви 1000 мемориални кутии, в които са поставени копие от манифеста на независимостта, възпоминателен кръст и други юбилейни материали. Мемориалните кутии бяха раздадени на официалните гости на тържествата по време на коктейл, организиран от община Велико Търново.

Първите 100 почетни карти бяха връчени от премиерът Станишев и министъра на отбраната на офицери от резерва. Подобни отличителни знаци в продължение на една година ще получават всички офицери, служили в българската армия.

От 19.30 часа на площад „Цар Асен” пред крепостта Царевец ще се състои тържествена заря проверка. След нея ще има празнични илюминации и ще бъде излъчен аудиовизуалния спектакъл „Звук и светлина”.