Станишев: Всяка страна решава самостоятелно за Косово
Станишев: Всяка страна решава самостоятелно за Косово / netinfo
България е в състояние и има възможност да се превърне в енергиен център на Балканите. Това е заявил премиерът Сергей Станишев в Брюксел след традиционната среща на министър-председателите от Партията на европейските социалисти, съобщи правителствената информационна служба.

По време на разговора премиерът е откроил още важните за страната ни проекти за транзит на нефт и газ, които ще минат през територията ни – НАБУКО, “Южен поток” и Бургас-Александруполис.

Пред медиите Станишев е коментирал и темата Косово, макар да е подчертал, че тя не присъства в дневния ред на започналия Европейския съвет. България е заявила ясно своята позиция непосредствено след обявената от областта независимост, припомнил министър-председателят. Станишев е бил категоричен, че всяка държава ще вземе решението си за признаването на Косово самостоятелно.

По повод усвояването на средствата по програма САПАРД премиерът е коментирал, че има много ясен план за действие, но като цяло, „въпреки несъвършенствата, системите и механизмите работят”.