Станишев търси Ален Делон за МВР
Станишев търси Ален Делон за МВР / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Конкретен министър най-вероятно ще отговаря за координацията и контрола по изразходването на евросредствата. Ако се наложи, той ще докладва на правителството как върви работата с еврофондовете ежедневно. Тази идея лансира премиерът Сергей Станишев след заседанието на ИБ на партията, на което бяха одобрени принципите, с които социалистите ще влязат в преговорите с коалиционните партньори за структурни и персонални промени. Преговорният екип на БСП включва Румен Петков, Евгени Узунов и Ивелин Николов. Консултациите започват днес, съобщи още премиерът.

Социалният вектор ще бъде водещ оттук-нататък за правителството до края на мандата, защото управляващите са големи длъжници на хората именно в социалната политика, каза Станишев. Премиерът обяви война на сивия сектор и заяви, че държавата оттук-нататък много строго трябва да контролира спазването на социалните ангажименти от страна на бизнеса, за който това управление е направило много. Попитан от Дарик дали критиките в социалната област означават смяна на министър Масларова, премиерът каза:

„Това не означава смяната на социалния министър и неговия екип, защото казах ви, че социалният вектор и ангажименти на правителството са ангажимент на цялото правителство”.

В отговор отново на Дарик за това как си представя образа на бъдещия вътрешен министър – като експерт или като политическа фигура, Станишев отвърна:

„Що се отнася до това как трябва да изглежда вътрешният министър – по образ сигурно като Ален Делон, най-добре би бил възприет. За мен са важни разбирането на проблемите на Министерството на вътрешните работи. Във всички случаи ще бъде личност, която е наясно с тези проблеми и която има волята да ги реши, която ще има политическата подкрепа да го направи”.

Премиерът отново повтори, че не са изключени всякакви промени в изпълнителната власт, ще се търси балансът, но не според правилата на коалиционната формула досега:

„И персоналните, и структурните промени в кабинета, според мен, би трябвало да се основават не самоцелно на квоти, а на анализа на основата на конкретно свършената работа и приоритети кой може да ги реализира по най-добър начин. Самата формула може да бъде и 4– 4 –4 и всякаква”, добави Станишев.