Станишев: Свободата на словото е принцип на демокрацията
Станишев: Свободата на словото е принцип на демокрацията / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Свободата на словото е един принцип на демокрацията, който постоянно трябва да бъде отстояван, каза министър-председателят Сергей Станишев пред журналисти на Втория медиен форум "Медии и демокрация в Югоизточна Европа". Той отбеляза, че днес се навършват 20 години от създаването на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството.

Смятам, че като цяло в България свободното слово и свободните медии никой не поставя под съмнение, но както и демокрацията е един постоянен процес на самоусъвършенстване, така и развитието на свободното слово също е процес на постоянно покачване на стандартите, каза премиерът Станишев.

Европейските медии често взимат информация от българските и се получават некоректни публикации за България, каза Сергей Станишев. Премиерът критикува българските медии, които са с неясно финансиране и управление. За пример той даде ТВ СКАТ, която субективно отразява ситуацията в България.

Станишев подкрепи предложението на Съюза на българските издатели и Съюза на българските журналисти, които предлагат създаването на публичен регистър на медиите и техните и собственици. Премиерът каза още, че българските медии са свободни и независими и благодарение на тях корупцията вече е на показ пред обществото. България е малка страна, всичко се знае дори преди да е свършило официалното събитие, защото участниците в него вече са се обадили на медиите.