Станишев: Скандалите около Цветанов са основание за вот на недоверие
Станишев: Скандалите около Цветанов са основание за вот на недоверие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Виждам поне три сфери, в които опозицията може да иска вот на недоверие от правителството с достатъчно основание. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю пред Нова телевизия.

Първата област е работата на министъра на вътрешните работи, поясни Станишев и допълни, че това не е само заради последния скандал около Цветан Цветанов. Като друго основание за вот на недоверие лидерът на БСП определи Шенген. „За първи път две от водещите страни - Франция и Германия ясно заявиха, че трябва да се отложи членството ни в Шенген и при това обясниха, че това е свързано с организираната престъпност и корупцията, и още един момент, който се пропуска от медиите - че това ще даде достъп на България до информационната система на Шенген”, заяви Станишев. Той добави, че е очевидно, че нямат доверие в МВР.

„Политиката по отношение на духовността, културата, научните изследвания, театрите, киното също е основание за искане на вот на недоверие”, допълни още Станишев. „За мен ще бъде истинско национално престъпление, ако бъде приет законът за БАН. Той по същество означава ликвидация на БАН”, заяви лидерът на БСП. „Разнебитването на БАН означава, че ние ще бъдем изоставащи във всяко отношение в ЕС дълги години”.

Сергей Станишев каза, че и в сферата на социална политика също има причини за искане на вот на недоверие. Той определи политиката на правителството по отношение на пенсионната реформа като провал. „За миналата година един среден българин е загубил в резултат на икономическата и социалната политика на правителството около 400 лв. от инфлация, от замразяване на доходите”, заяви червеният лидер.