Станишев ще наблюдава учението “Бриз 2006”
Станишев ще наблюдава учението “Бриз 2006” / netinfo

Днес във Варна министър-председателят Сергей Станишев ще наблюдава военноморското учение с международно участие “Бриз 2006”.

В учението, което започна на 28 юни и продължава до 12 юли, участват контингенти от България, Франция, Гърция, Испания, Украйна, САЩ, Турция, Италия и Германия, част от които са от Втора постоянна противоминна група на НАТО. Цел на учението е подобряване на оперативната съвместимост при провеждане на операции по поддържане на мира и оказване на хуманитарна помощ в кризисен район.

Ще се отработват елементи от стандартните оперативни процедури, правилата за комуникация и водене на огън при провеждане на ембаргова операция, съвместно плаване, осигуряване на защита на хуманитарен конвой, аварийно-спасително учение, оказване на помощ на аварирал кораб, противоминни действия, провеждане на артилерийска стрелба по въздушна цел и отбрана на незащитен рейд.

Българската армия е представена в “Бриз 2006” с две фрегати, корвета, ракетна корвета, базови и рейдови миночистачи, средни десантни кораби, водолазен и ракетни катери, хеликоптери за противоподводна борба и др