Станишев се срещна с посланици на африканските страни
Станишев се срещна с посланици на африканските страни / netinfo
България е готова да съдейства на Либия като една от изстрадалите страни да се превърне в център на борбата със СПИН на африканския континент. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с посланиците на арабските страни в София.

Станишев е обяснил на дипломатите, че от общ интерес за България и Либия е оставащите съдебни процедури по процеса срещу българските медици да протекат в най-кратък срок и Върховният съд на Джамахирията да вземе предвид всички доказателства – научни и юридически – за тяхната невинност.

След 8 години в затвора сестрите заслужават справедливост, честно и бързо производство, каза премиерът. Българската страна ще продължи конструктивния диалог с Либия и с международните партньори за намирането на справедлив изход от тази трагедия.

Както неведнъж сме подчертавали, ние сме дълбоко загрижени за съдбата на заразените деца и сме в основата на всички международни инициативи за облекчаването на техните страдания и лечението им, заяви министър-председателят. Това ще правим и занапред като страна членка на Европейския съюз. Настояваме за бързото изчерпване на съдебните процедури, загрижени за тази голяма човешка трагедия на хора от двете ни страни. Защото по-нататъшното протакане няма как да не сложи отпечатък върху двустранните ни отношения, върху отношенията между ЕС и Либия и да не оказва огромно влияние на общественото мнение на Запад, добавил Станишев.