Станишев пред Ферхойген: Проблемите с парите от ЕС заради липса на опит
Станишев пред Ферхойген: Проблемите с парите от ЕС заради липса на опит / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Усилията на правителството са насочени към преодоляване на проблемите с контрола и отчетността при усвояването на еврофондовете. Това е казал премиерът Сергей Станишев по време на срещата си със заместник-председателя на ЕК Гюнтер Ферхойген, съобщи правителствената информационна служба. Двамата са обсъдили още икономическите приоритети на България, енергийната политика на ЕС и актуални международни теми, допълват от пресцентъра.

Премиерът Станишев извинил страната ни за злоупотребите с европарите с аргумента, че още нямаме достатъчно опит в усвояването на еврофондовете. Недостатъчния административен капацитет и относително ниското заплащане на чиновниците от администрацията, отговорни за усвояването на средствата, са основният проблем на страната ни, признал пред Ферхойген Станишев. Министър-председателят уверил заместник-шефа на ЕК, че стоим зад разширяването на ЕС, но не му спестил факта, че България плаща твърде висока социална цена от продължилите вече две десетилетия реформи. Трябва да се помогне на хората, които не могат да си помогнат сами, казал министър-председателят. Той запознал еврокомисаря с икономическата ситуация у нас и изтъкнал, че основните ни проблеми са високото ниво на инфлацията и дефицитът по текущата сметка.

Очакванията са за едноцифрен процент на инфлацията през тази година, правителството ще продължи да води политика на бюджетните излишъци и за запазване на финансовата стабилност на страната, заявил Станишев пред Ферхойген. Гостът пък подчертал, че основната цел на посещението му у нас е „ЕК да потвърди отличното ниво на сътрудничество между ЕК и България и да окуражи българските граждани, защото те имат огромен потенциал". На срещата е присъствал и вицепремиерът, отговорен за работата с еврофондовете Меглена Плугчиева.