Станишев поръчал изготвяне на мерки за най-уязвимите от скока на цените
Станишев поръчал изготвяне на мерки за най-уязвимите от скока на цените / netinfo

Трябва да се говори с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която е независим орган, дали ще има ново повишение на цените до края на годината. Правителството може само да изрази своето становище и да вземе мерки за смекчаване на негативните последици за една или друга социална група. Това каза в Севлиево премиерът Сергей Станишев. Той информира, че е поръчал на министъра на финансите и министъра на социалната политика изработването на национален пакет от мерки, които ще подкрепят хората, които са най-уязвими от растежа на цените. Според Станишев бизнесът в България има едни от добрите условия – най-ниското облагане в целия Европейски съюз, а Световната банка класира страната на първо място в света по данъчни реформи.

Премиерът коментира и въпроса с изборната система. "Не смятам, че може да има изцяло мажоритарна система. На едни избори трябва политическите партии да носят основната отговорност", каза министър председателят. Той информира, че в събота ще се проведе заседание на Висшия партиен съвет на БСП, на което ще се обсъдят вижданията на партията за реформата на политическите партии. "Аз съм толерантен човек към хората, които имат своите различия, но на мен не ми допада лично манифестацията и демонстрацията на подобни ориентации", каза премиерът по повод гей парада, който се организира в столицата.

Министър-председателят Сергей Станишев и министърът на културата Стефан Данаилов откриха в Севлиево нова художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" и юбилейната изложба, посветена на 100 години от рождението на именития скулптор Асен Пейков. Повече от два милиона са вложени в изграждането на галерията . 750 000 лв. от тях за довършителни дейности само през последните две години.