Станишев открива среща на страните от ПСЮИЕ
Станишев открива среща на страните от ПСЮИЕ / снимка: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев ще открие министерската среща за готовност при бедствия и аварии на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Форумът ще бъде председателстван от вицепремиера Емел Етем, а домакин е Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. За участие в срещата са поканени ресорните министри на страните от ПСЮИЕ Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия, Молдова и Черна гора, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Хидо Бишчевич и специалният координатор на Пакта за стабилност в ЮИЕ Ерхард Бусек.

Министрите от региона, отговорни за борбата с бедствия, ще разгледат въпроси, свързани с бъдещото регионално сътрудничество и обмяна на опит при наводнения, горски пожари и земетресения. На срещата ще бъдат изслушани изказвания на представители на Словенското ротационно председателство на ЕС, Европейската комисия, Световната банка, Международната стратегия на ООН за намаляване на бедствията, Офиса на ООН за координиране на хуманитарните дейности, а също и на НАТО.