Станишев открива българо-руски форум
Станишев открива българо-руски форум / Sofia Photo Agency
София ще бъде домакин на 12-та сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщи правителствената информационна служба. Делегацията ни се ръководи от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, а руската от вицепремиерът на Русия Сергей Собянин.

На срещата ще бъде обсъдено сътрудничеството в търговията, енергетиката, туризма, транспорта, строителството, селското стопанство, информационните и комуникационните технологии, както и военно-техническото партньорство. Сред дискусионните въпроси между България и Русия остава въпросът за военнотехническото сътрудничество и за производството на оборудване в България по лицензи от бившия Съветски съюз. Според Румен Овчаров дискусионен остава и въпросът с уреждането на дълговете между двете държави.

По данни на руската страна държавният дълг на Русия към България възлиза на 38, 5 млн. долара и се очаква този въпрос да бъде обсъден в рамките на заседанието на комисията. Паралелно с проявата, в столицата ще бъде открита изложба на Русия в България на която ще бъдат представени 12-те региона на Русия, руски научни иновации и технологии, както и големи руски корпорации, предприятия и ведомства, сред които "Роснаука" и "Росатом".

Изложбата ще бъде открита с участието на премиера Сергей Станишев и руския вицепремиер Сергей Собянин. По- късно премиерът Станишев ще разговаря на работен обяд със Сергей Собянин. Гостът ще бъде приет и от президента Георги Първанов.