Станишев определи посещението на Буш като значимо и полезно
Станишев определи посещението на Буш като значимо и полезно / netinfo

България трябва да се научи да уважава своите държавници независимо от техните политически пристрастия. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос, за мотивите на правителството да предложи Симеон Сакскобургготски за награждаване с орден „Стара планина” - първа степен.

Пред депутатите премиерът Сергей Станишев припомни мотивите за това решение на кабинета, а именно изключителните заслуги на лидера на НДСВ и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски за развитието на демократичния процес у нас и за приемането в НАТО и ЕС.

По думите му това не са кухи фрази, а тези неща са от значение за страната ни. Според него, в историята на съвременна България няма политик и държавник, който да е получил еднозначна оценка, включително Стефан Стамболов.

Станишев подчерта мъжеството на бившия монарх да се закълне като премиер в Републиканската конституция на България.

В отговор на въпрос на ДСБ министър-председателят определи като полезно и значимо посещението на американския президент Джордж Буш у нас.

Заинтересовани сме от активизиране на отношенията със САЩ в рамките на НАТО и с Русия като политически и търговски партньор, така отговори Станишев на критиките, че отношенията ни с двете държави се поставят на едно ниво.