Станишев очаква обективен доклад от ЕК
Станишев очаква обективен доклад от ЕК / снимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев изрази увереност, че докладът на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи ще бъде обективен, както досега. След приключването на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз в Брюксел, Станишев допълни, че правителството вече е изпратило информацията, която е поискана от страна на Европейската комисия. Би било наивно да се отрича, че има проблеми.

Има още път да се извърви и в съдебната реформа, и по конкретните действия на агенциите за противодействие на корупцията. Трябва да се свиква с това, че контролът са засилва по отношение на всички страни-членки, особено след доклада на Европейската сметна палата за нарушения при изразходването на европейските фондове преди влизането на България в Европейския съюз, каза още Сергей Станишев.

Той подчерта, че няма да се допуска никакъв "чадър", включително политически или партиен, при нарушения в изразходването на европейските фондове.

Няма основания за налагане на предпазна клауза, заяви в Брюксел външният министър Ивайло Калфин. Правителството ще финансира от бюджета проектите, по които бяха спрени средствата от ЕС, за да се избегне забавяне на работата по тях, каза още вицепремиерът.