Станишев очаква до три дни топлофикациите минават на мазут
Станишев очаква до три дни топлофикациите минават на мазут / снимкa: Sofia Photo Agency
Очакваме до два три дни топлофикациите в страната да преминат на мазут и нещата да се нормализират, съобщи след днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност премиерът Сергей Станишев. Той допълни, че сред първите приоритети на правителството е да осигури топлоподаване за болници, детски градини, училища и домовете на хората у нас. Ето какво още коментира премиерът за газовата криза у нас след днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Георги Първанов:

„Първият приоритет за нас е да осигурим с топло гражданите на страната, детските градини, училищата, лечебните заведения, социалната инфраструктура. На второ място, е да се създаде такава организация, че минимално да се почувства този тежък удар – изцяло спирането на доставки на газ върху българската икономика, въпреки че той вече е нанесен и предприятията вече страдат”, посочи министър-председателят.

„Българската енергетика има възможност да осигурява в средносрочен период от време, едни количества, първоначално в по-висок рамер, в следващия период около 4 млн. куб. м газ дневно. Най-важното е сега да се окаже максимално ясен общ политически натиск от страна на целия ЕС по отношение на тази газова криза”, отбеляза Сергей Станишев.