Станишев: Никоя кауза не може да оправдае убийството на невинни хора
Станишев: Никоя кауза не може да оправдае убийството на невинни хора / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изразявам най-искрени съболезнования към семействата на загиналите и към държавата Израел. Това каза председателят на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по повод  атентата на летището в Бургас в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията.

Станишев отбеляза, че никоя кауза не може да оправдае убийството на невинни хора. Станишев съжали, че България се записа сред страните, в които се случват подобни терористични актове и коментира, че такива събития трудно се прогнозират. „Няма как да не бъде повдигнат въпросът, че още през зимата държавата Израел е предупредила България за опасност от подобен акт. Най-тревожно е, че взривът се случва на летището, което е един от най- охраняваните обекти. Управляващите дължат отговор дали са предприети мерки и какви,  за да не се случи тази ужасна трагедия”, коментира лидерът на левицата.

Според Станишев сега е най-важно държавните институции да покажат адекватно действие както в оказването на помощ на пострадалите, така и да създадат условия българските граждани и туристите да се чувстват сигурни. „Неразбираемо е, че няколко часа нямаше реакция от правителството”, изтъкна Станишев. Той смята, че още в четвъртък Народното събрание трябва да осъди с декларация бруталния терористичен акт, да поиска от правителството отговори и да го натовари със задачи да гарантира сигурността в страната.