Станишев: Не можем да се справим с ромските проблеми без помощ от ЕС
Станишев: Не можем да се справим с ромските проблеми без помощ от ЕС / netinfo

Липсата на политика за интеграция на ромите означава задълбочаване на проблемите им. На национално ниво трудно бихме се справили с този въпрос и затова е необходимо по-голямо внимание от страна на ЕС. Това каза премиерът Сергей Станишев по време на заседанието на Международния управителен комитет на Десетилетието на ромското включване.

Премиерът подчерта, че не може да има ефективна интеграция на ромите, преди обществото да е готова за това. А политиката за интеграция е необходима за страната, като трябва в същото време да е по-координира и по-малко ведомствена.

Станишев допълни, че трябва да се използват финансовите и управленски инструменти от Европейския съюз по проектите за ромската интеграция, но средствата трябва да се изразходват прозрачно.

Премиерът каза още, че вече има успехи по най-големия ромски проблем – трудовата заетост, и че има роми студенти.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова уточни, че над 83 000 цигани са намерили работа, а над 42 000 – са придобили квалификация. Тя допълни, че трябва да се преодолее стереотипа сред обществото по отношение на ромите.

Финансистът и председател на Института „Отворено общество” Джордж Сорос препоръча пълноценно използване на еврофондовете за ромски проекти. Той допълни, че сред обществото има съпротива за отделянето на средства за малцинството.