Станишев: Манол Велев не е таен спонсор или благодетел на БСП
Станишев: Манол Велев не е таен спонсор или благодетел на БСП / netinfo
Простреляният вчера председател на съюза на частните предприемачи „Възраждане” -Манол Велев, не е таен спонсор или благодетел на БСП, неговите дарения са отчетени от социалистическата партия пред Сметната палата. Това заяви премиерът и лидер на БСП-Сергей Станишев, пред депутатите. По искане на ДСБ той беше изслушан от парламента за покушението срещу Велев.

Сергей Станишев категорично отхвърли опитите да се лансират по думите му „нечистоплътни внушения” за обвързаността на Манол Велев с БСП или с президентската институция. Той уточни, че Велев е съветвал държавния глава по въпросите на развитието на спорта, но никога не е имал статут на негов съветник.

По думите му никой в БСП няма основание да се срамува или да крие това, че Манол Велев е спонсорирал партията. Същото се отнасяло и за кампанията за президентските избори през 2006 година.

Станишев окачестви покушението като дълбоко премислен престъпен акт над обществено известна личност, спрямо която проверка на прокуратурата показала, че няма никакви преписки или досъдебни производства.

„Няма смисъл да се лъжем ,че няма организирана престъпност в България, това е ясно”, каза Станишев, който макар да заяви, че за борбата с нея основно отговорност носи изпълнителната власт, разкритикува съдебната и законодателна власти.

„Софийският апелативен съд е наложил мярка „домашен арест” на известния Евелин Банев-Брендо, обвинен в пране на пари и участие в престъпна група, действаща у нас, Швейцария, Германия и Австрия. В мотивите е посочено, че има опасност Банев да се укрие или да извърши друго престъпление, но не и когато е под домашен арест. Много ми се иска тази информация от медиите да не е вярна, но се съмнявам”, посочи Станишев.

Той отбеляза, че в много случаи и законодателят създава определени забавяния.

Опозицията не остана доволна от чутото в залата. Очаквахме да чуем, че премиерът е поискал оставката на вътрешния министър Румен Петков, а чухме упреци към нас, коментира след изслушването заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.