Станишев: Кой нормален човек се вълнува от досиетата?
Станишев: Кой нормален човек се вълнува от досиетата? / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Отварянето на досиетата има по-скоро историческа стойност – с подобна стъпка ще се извадят и карти от ръцете на хора, които са ги използвали за шантаж. Това каза премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев.

Заедно с представители на ръководството на левицата той внесе в ЦИК документите за регистрацията на БСП за местния вот.

Според Сергей Станишев огласяването на кандидат-кмета на социалистите в София Бриго Аспарухов в списъка на депутатите от 1990 година насам, за които е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност, няма да се отрази на кампанията на партията.

„Всички знаят, че генерал Аспарухов е генерал от българското разузнаване в продължение на дълги години - бил е ръководител на разузнаването по време на демокрацията в България – 1991-1997 година. За какво картонче може да става дума”, коментира министър-председателят.

Сергей Станишев допълни още: „Разкриването на досиетата има по-скоро историческа стойност и стойност да се извадят карти от ръцете на хора, които са злоупотребявали, които са ги използвали за шантаж и за рекет”. Лидерът на левицата допълни, че не би осъдил изначално когото и да е, без да се знаят конкретните дейности и мотиви, това дали човекът е работил за външното разузнаване, изобщо за националната сигурност, или е писал доноси.

България се намира в 21 век - има много по-интересни и по-важни за обществото теми за дискутиране като това как да се развиваме напред, как да ускорим нашето развитие, как да повишим доходите, каза още премиерът. И попита: „Кой нормален човек, извън т.нар. политически елит, го вълнува темата за досиетата”.

Лидерът на левицата подчерта, че БСП не участва в местните избори на олимпийски принцип и не за да респектира някого, а за да се бори за кметските места. Според него за съжаление много често кампанията у нас се балканизира, вместо да бъде състезание на идеи, програми и личности. БСП никога не е използвала такива средства в своите кампании – всеки, който използва компромати и атаки срещу опонента, губи в кампанията, защото е ясна преднамереността, заяви още Сергей Станишев.