Станишев иска провеждане на нормални демократични избори в Грузия
Станишев иска провеждане на нормални демократични избори в Грузия / cнимка: Sofia Photo Agency

Провеждане на нормални демократични избори в Грузия. Това ще поиска премиерът Сергей Станишев от името на ЕС при предстоящото му посещение в страната, съобщи самият той в Еверан, ден преди да отпътува за Тбилиси.

Станишев ще е първият премиер на държава-членка на ЕС, който ще посети кавказката република след началото на политическата криза в страната.

Официалната визита на премиера Сергей Станишев в Грузия ще започне утре. По негово искане освен с президента Михаил Саакашвили той ще проведе среща и с опозицията. Станишев каза, че е редно да се чуе и тяхното мнение, защото едно от посланията, които ще отправи към ръководството на Грузия е, че свободни демократични избори трябва да се проведат в нормална среда. Българският министър-председател ще поиска да се възстанови свободата дори и на опозиционните медии.

Важна стъпка бе направена от президента Саакашвили, който обяви датата за нови избори, които ще се проведат на 5 януари, допълни още Станишев. Позицията на ЕС и общите послания, които българският премиер ще отправи в Грузия бяха уточнени в телефонен разговор с председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу.