Станишев гласува с изключен мобилен телефон
Станишев гласува с изключен мобилен телефон / снимка: Sofia Photo Agency

„Отвратително явление”, нарече премиерът Сергей Станишев купуването на гласове по време на избори. Така той коментира множеството появили се сигнали по места за купуване на гласове. „Това е нещо, което опорочава демокрацията и заедно трябва да се преборим с него”, каза министър-председателят, след като гласува в Музикалното училище „Любомир Пипков” в София.

Премиерът увери, че са водени разговори с министъра на вътрешните работи, да се направи всичко възможно, чрез масирано присъствие на полицията, тази порочна практика да се прекрати. „Надявам се и прокуратурата да свърши своята работа”, добави Станишев.

Той си обяснява многото сигнали за купуване на гласове в днешния ден със сериозните усилия на най-различни икономически структури да влязат във властта. „Общините в България става все по-силни, все по-заможни и има хора, които се опитват по този начин да си решат икономическите интереси, пък и да си купят политическо влияние”, смята министър-председателят.

След като пусна гласа си в Музикалното училище, той каза, че е гласувал за промяна в управлението на София. „Трябва да се гласува за хора с почтеност, с добри професионални качества и със сериозна политическа подкрепа”, смята премиерът.

На въпрос на „Дарик” дали е изключил мобилния си телефон, докато гласува, каквито са препоръките на ЦИК, Сергей Станишев увери, че го е направил и показа на журналистите черния екран на телефона си.

Станишев дойде сам в Музикалното училище, пеша, през Докторската градинка.