/ DarikNews.bg
Президентът на ПЕС няма да се кандидатира за лидер на соцпартията
И тази година Сергей Станишев не изневери на традицията и покани ресорните репортери на баница с късмети. Както винаги, той издърпа първото парче. „Миналогодишните грижи забрави, приятелствата заздрави“, бе късметът, който се падна на президента на ПЕС от баницата, но предвид острите му критики към настоящата соцлидерка, то очевидно партийните грижи на този етап няма да бъдат забравени.

БСП трябва отново да стане алтернатива, защото сега не е, и да покаже, че дава по-добри решения за проблемите на хората, заяви Станишев, вече в рамките на сериозната част от следновогодишната среща с медиите.

Той подчерта, че изборите за нов лидер на левицата трябва да енергизират партията, но подготовката вървяла вяло. Станишев изрази притеснения, че провеждането на прекия избор на председател на БСП крие рискове, които могат да доведат до съмнения колко прозрачно са се провели те.

Президентът на ПЕС обаче декларира, че няма да се кандидатира за лидер на Столетницата.

Нямам такива планове, отговори на въпрос лидерът на европейските социалисти.
 

Сергей Станишев баница
DarikNews.bg


В анализа, който лидерът на ПЕС направи, той посочи, че в следващите години се очаква да се вижда „все по-социален ГЕРБ“, а тази трансформация на управляващите би била рискова за БСП, тъй като в момента тя е избягала от основния си облик.

По думите му левицата търси нови ниши в патриотичния сектор като противопоставянето срещу Истанбулската конвенция, евроскептицизма и др.

През годините опитала да копира и „хашлашкия тон на ГЕРБ“, но гласоподавателите на последните три избора показали, че предпочитат оригинала, а не копието.

Според Станишев ГЕРБ продължават да са на власт, въпреки че са се изчерпали, защото няма алтернатива. А за целта БСП трябвало да се върне към своята физиономия – на модерна, европейска, лява партия, да се разширява към центъра, и да запази своята експертност и демократичност.

Станишев изрази и сериозното си притеснение от прекия избор за лидер на левицата, а по думите му основната цел била да се преизбере настоящият председател. Новата процедура звучи много красиво, но всяко съмнение за прозрачността на избора ще удари върху легитимността на партията като бъдещ кандидат за управлението на държавата, категоричен бе той.

Лидерът на ПЕС уточни, че има много неизяснени технически въпроси – няма още избирателни списъци, не е ясно колко души ще участват във вота. Има и потенциална опасност от ниска избирателна активност, прогнозира Станишев.

Сергей Станишев баница
DarikNews.bg


Моделът е да има вожд и членска маса. В Испания и Германия лидерът е отчетен. Тук няма никой над лидера, коментира той.

Станишев добави, че когато критикува, не е, за да поиска оставката не един или друг, а от загриженост, че грешките се повтарят.

„Само опозиционност не е достатъчна, за да бъдеш алтернатива. Трябва и да покажем, че сме по-добри“, заключи Сергей Станишев.