Станишев: ГЕРБ са като скакалци – откъдето минат, трева не никне
Станишев: ГЕРБ са като скакалци – откъдето минат, трева не никне / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Станишев: ГЕРБ са като скакалци – откъдето минат, трева не никне
53591
Станишев: ГЕРБ са като скакалци – откъдето минат, трева не никне
  • Станишев: ГЕРБ са като скакалци – откъдето минат, трева не никне

Лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви пред делегатите на 48-ия Конгрес на БСП, че всички гледат със затаен дъх дали в партията ще се изпокарат или ще имат „волята да се опълчат на властта, която ги е разочаровала".

ГЕРБ и Бойко Борисов се опитват да зададат тона на Конгреса чрез измислени скандали, допълни той, визирайки скандала от последните дни за купуване на гласове на изборите в Сливен. Той призова делегатите да осъзнаят отговорността, която носят, защото Конгресът се провежда в момент, в които не само България, но и цяла Европа е на кръстопът. Вече е ясно, че няма как една страна да се справи самостоятелно с тази криза, нужни са солидарни усилия, тъй като прилагането на досегашното лечение само утежни болестта, допълни Станишев.

Лидерът на БСП определи и характеристиките на управлението на ГЕРБ: руши демокрацията, на власт е олигархията, премиерът е главен строител, остава само предварително да обявяват резултатите от изборите. Всеки, който си позволи да надигне глас, изпитва на гърба си силата на държавната власт, каза още Станишев. По думите му това управление преследва целите си на всяка цена. ГЕРБ са като скакалци - откъдето минат, трева не никне, посочи Станишев.

След като начерта ситуацията в страната, Станишев коментира предстоящите парламентарни избори. Той призна, че Бойко Борисов продължава да има висок рейтинг, но БСП има шансове да спечели вота. Но за целта има няколко условия: воля за победа, платформа за радикален завой в политиката, екип и организация, адекватна коалиционна политика, ясни и изпълними предизборни ангажименти, както и честни избори, допълни Станишев. Ако не излезем обединени, всички останало няма да ни достигне, каза още лидерът на социалистите. Той допълни, че има уникална възможност освен да отстранят ГЕРБ от властта, да излязат от прехода.

През 2005 г. ние не бяхме готови за коалиция, призна Станишев. Той благодари за лидерите на ДПС и НДСВ Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски за доверието, което са гласували на БСП. Имам самочувствието на човек, ръководил най-сложната коалиция и правителство в съвременната история, допълни Станишев.

Не си мислете, че не съм усетил напрежението, което витае в партията, но нека си свършим работата, за която сме се събрали, завърши речта си Станишев.

Станишев ГЕРБ са като скакалци  откъдето минат трева не никне
netinfo
Президентът и претендент за лидерския пост в БСП Георги Първанов заяви, че не може да става въпрос за разцепление в партията. Ще бъде сблъсък на идеи, на позиции. Разцепление няма да има, допълни Първанов.

Той беше категоричен, че предлага битка на идеи за това какво трябва да съдържат управленските проекти. Имам нагласа да кажа на конгреса всичко, което мисля, ако ни стигне времето, допълни Първанов по време на почивката на Конгреса.

Не искам да създавам напрежение, ще създам достатъчно с изказването си. Конгресът върви спокойно, даже бих казал прекалено спокойно, каза още основният опонент на сегашния лидер Сергей Станишев.

Първанов обясни, че е отказал да се качи на президиума и е предпочел да остане в редиците на пернишката група социалисти. Това е една достойна група, всички сме равни, ако някой се чувстват по-равни - това е друга тема, коментира още президентът. Очаква се по-късно Първанов да направи изказване пред делегатите.

На 48-ия конгрес на партията ще бъде избран нов председател на БСП. Основните претенденти за поста са настоящият лидер на социалистите Сергей Станишев и президентът Георги Първанов (мандат 2002-2012 г.). В най-висшия форум на партията ще участват 842-ма делегати. За настоящия лидер на партията има 179 номинации от общинските конференции, а за основния му опонент Георги Първанов - 82. Очаква се тази вечер след 20 часа да започне гласуването за нов лидер на БСП и в късните часове на вечерта да стане ясно кой ще оглави партията.

Кой според вас ще е новият лидер на БСП? Гласувайте в анкетата ни ТУК