Станишев: Държавата взима мерки за необосновано високи цени
Станишев: Държавата взима мерки за необосновано високи цени / netinfo

Предложенията на Министерство на финансите да се удължат сроковете на данъчните ревизии по закона за ДДС от три на шест месеца ще бъдат обсъдени на политическо ниво. Това заяви премиерът Сергей Станишев на семинара на управляващата коалиция в Боровец.

Да се разпишат ясни критерии за формиране на заплатите на членовете на регулаторните държавни органи като комисията за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност – такива законодателни поправки подготвят от НДСВ.

Необходима е пълна мобилизация на данъчната администрация и много стриктен контрол на нейната дейност, но това не означава неправомерни действия и репресии върху бизнеса, заяви Сергей Станишев.

На въпрос за спора дали се въведе единна ставка за данъка върху хазарта или да се запази диференциацията, премиерът отговори, че правителството вече е внесло своя законопроект.

Министър-председателят отново заяви, че има опити за необосновано вдигане на цените след 1 януари 2007 г., държавата ще вземе мерки, но не уточни какви.

Според Станишев информацията за смъртта на началника на Архива на Националната разузнавателна служба Божидар Бойчев не е била умишлено укрита от Военната прокуратура. Премиерът каза още, че преди второто четене на Закона за отваряне на досиетата могат да се правят промени по целесъобразност, но в рамките на заявената от тримата политически лидери воля за пълното им разсекретяване.

На въпрос ще има ли промени в кабинета след 1 януари, Станишев каза, че нито една структура и състав на правителство „не са вечни и не са свещени крави”. Обсъжданите в медиите варианти той определи като чисти фантасмагории.