Станишев: Държавата ще пази правата на трудовите хора
Станишев: Държавата ще пази правата на трудовите хора / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
По-строг държавен контрол над работодателите за правата на трудещите се обеща премиерът и соцлидер Сергей Станишев пред около 3000 социалисти и симпатизанти от София, Перник, Шумен, Велико Търново, Кюстендил и други градове на страната на традиционния първомайски празник в Борисовата градина, организиран от БСП. Премиерът се ангажира през годината до края на мандата държавата да излезе с много повече инициативи за по-високо качество на живот и по-високи доходи на българите, и призова бизнеса да бъде социално отговорен.

Млади и стари се бяха събрали в Борисовата градина – и да празнуват, и да се порадват на слънцето, и да чуят любимите си изпълнители на живо и между другото - да послушат какво им говорят управляващите. От естрадата Станишев поздрави другарите си с Деня на труда и призна, че въпреки постигнатото през последните три години, има още много нерешени проблеми в здравеопазването, образованието и правото на достоен труд. В задачите си за защита на правата на трудещите се държавата ще подкрепи синдикатите, обеща още премиерът. Той не скри, че на БСП й е тежко да управлява в коалиция с НДСВ и ДПС и в опозиция всичко е изглеждало много по-лесно:

„Ние, хората от левицата, от БСП, винаги сме имали и сме опазвали нашите ценности. Те по-лесно се отстояват, когато си в опозиция, защото тогава е по-ясно и по-лесно да ги защитаваш, но на думи. Много по-трудно те се отстояват и реализират, когато твоята партия носи отговорността за управлението на страната, при това в една коалиция, която не винаги е лесна”, каза Станишев.

От името на „Подкрепа” вицепрезидентът Димитър Манолов констатира, че днес българите живеят по-добре от вчера, но общата цел е утре да живеем още по-добре:

„Синдикатите ще продължават да критикуват правителството, но в сътрудничество с него”, отбеляза той.

По-рано Станишев измина пеша разстоянието от езерото „Ариана” до естрадата в Борисовата градина и бе спиран на всяка крачка от симпатизанти, които му подаряваха червени рози, балони и държаха да се здрависат с премиера. „Честит празник”, подвикна възрастен симпатизант, а възрастна двойка беше дошла чак от Шумен, за да види соцлидера. Като чу, че са от Шумен, Станишев се зарадва: „А, там имате червен кмет!” „Много сме доволни от него”, похвалиха се шуменци.

Заедно със Станишев празника на труда и на левия печат почетоха вътрешният министър Михаил Миков, който раздаваше автографи на почитатели, и представители на соцръководството и на ПГ на левицата.