Станишев: Докладът на ЕК дава окуражителен сигнал към България
Станишев: Докладът на ЕК дава окуражителен сигнал към България / снимка: Sofia Photo Agency
Докладът на ЕК за напредъка на България съвсем ясно признава усилията и резултатите, постигнати от българските институции, отговарящи за функционирането и реформата в областта на съдебната система. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев при изявлението си в Министерски съвет. Премиерът подчерта още, че в доклада са намерили място всички действия, извършени през последните 6 месеца.

В основата на добрите резултати е общото и добре координирано взаимодействие на българските институции, посочи още Станишев. По думите му доклада дава окуражителен сигнал, че страната ни трябва да продължи по този път, но очертава и проблемите. Посочено бе, че оценките, които дава ЕК в областта на съдебната система, съвпадат с нашите вътрешни оценки. Премиерът подчерта още, че постигнатите резултати са благодарение на добрия диалог и тясното взаимодействия с ЕК. „Това сътрудничество е от ключово значение за нашия успех”, заяви още Станишев. Той посочи, че то трябва да се засили и структурира още по-ефективно, за да се постигнат желаните резултати.

На вицепремиера Меглена Плугчиева е възложено да бъде изготвен нов план за действие, който трябва да бъде реализиран преди годишния доклад на комисията. На заседание при министър Гергана Грънчарова ще бъдат обсъдени първите стъпки от новият план, посочи премиерът. По думите му този график трябва да бъде готов и задействан в максимално бърз срок. „Правителството е твърдо и безрезервно решено да запази темпа на реформа”, подчерта още Станишев.

Посочено бе, че само така може да се осигури професионализма и прозрачността на правосъдната и правоохранителната система. В този смисъл българските институции трябва да продължат работа много решително, допълни още премиерът.