Станишев: До седмица приключват реформите в МВР
Станишев: До седмица приключват реформите в МВР / снимка: Sofia Photo Agency

Резултатите от разширеното заседание на управляващите в местността Катарино край Разлог са добри, при това не само за управляващата коалиция. Това заяви премиерът Сергей Станишев на съвместна пресконференция на тримата лидери на коалицията, на която те представиха и коментираха резултатите от заседанието.

Семинарът на тройната коалиция приключва с много решения и ангажименти, допълни Станишев. Правата и задълженията на вицепремиера по усвояване на еврофондовете Меглена Плугчиева ще бъдат разписани с постановление на Министерски съвет още на правителственото заседание в четвъртък.

В рамките на една седмица работна група ще приключи работата по законодателните промени, свързани с реформата в МВР, каза още Станишев. По думите му, спорове или скандали между коалиционните партньори по социалната политика на правителство не е имало. Финансовата сигурност на страната и поддържането на валутния борд са основни приоритети в макрорамката на бюджет 2009 г. Излишъкът ще се запази на ниво 3% от брутния вътрешен продукт. Това ще е вид застраховка за публичните разходи и срещу инфлацията, коментира премиерът.

Той каза, че колкото повече са публичните разходи, толкова повече се напомпва и инфлацията в страната. Това е един феномен, който не може да не ни безпокои и затова сме много внимателни от гледна точка на публичните разходи, които са безусловно един от факторите за инфлацията и затова е необходима много строга финансова дисциплина, допълни Станишев.

По думите на премиера това не означава, че в проектобюджета и в политиката, която се реализира през тази година и през следващата няма да има много ясни социални ангдажименти от страна на правителството и управляващата коалиция, които получиха много широка подкрепа и от трите парламентарни групи. От тази гледна точка мога да кажа, че това е изненадата за вас медиите, че някакви спорове или скандали, или противоречия по социалната ангажираност на правителството нямаше, каза още Станишев.