/ Dariknews.bg
Според лидера на европейските социалисти и бивш председател на левицата Сергей Станишев днес БСП е заприличала на останалите партии, които са "вождистки".

По думите му новият състав на червения пленум, който бе избран тази нощ, няма да прави "проблеми на Нинова" и ще бъде гумен печат. 

За първи път Станишев, както и други знакови лица за левицата, останаха под чертата и не влязоха в новия Национален съвет.

"Тази нощ загуби политическата, идейната опозиция. Запазиха позиции обаче конюнктурната опозиция. Ако погледнем състава на Националния съвет, имаме около 2/3 представителство на кохортата на Корнелия Нинова, т. е Нинова вече ще има Национален съвет, който вече няма да й прави проблеми, както тя ги вижда., т.е. ще бъде гумен печат. И около 1/3 са хората, свързани с Кирил Добрев, с пловдивската организация, които ще могат да оказват някакво влияние. Но всички, може би с едно две изключения, които са били хора с критично мислене, са извън. Много е показателно, че Велислава Дърева има доста по-малко гласове от Теодора Овчарова. Това е снимакта на нашата партия днес. Казвам го със съжаление и болка", посочи Станишев. 

"Този резултат, който имаме за Национален съвет, е логичен резултат от процесите, които текат в БСП последните 4 г. Дълги години БСП беше единствената партия, която беше идейна, колективна, в която вървяха спорове и политиката се формираше чрез диалог. Притеснява ме една тенденция, че ние започваме да приличаме на останалите партии, които са вождистки, концентрирани около лидера. Това, което се случи при прекия избор и при подреждането на Националния съвет, е всъщност финала на този процес. Днес БСП е лидерска партия, която няма здрава, ясна идейна основа, защото видяхте идеите за консервативна левица, традиционалистка и тенденцията за отдалечаване от европейската социалдемокрация и превръщането на БСП в партия, която е консервативна, която оспорва много от европейските политики", продължи лидерът на ПЕС.

Той посочи, че чисто човешки ще му е по-комфортно да не бъде част от Националния съвет.

"Какво ще правя в този Национален съвет? Самотен глас или с десетина човека, какво ще отстояваме и как да вляем? В този смисъл няма да има извинения, затова че някой пречи на правилната политика. Правилната политика е формулирана, тепърва ще видим резултатите и в изборите и дай Боже в управлението. Това е най-голямото изпитание за БСП. Не е достатъчно да бъдеш яростна опозиция на ГЕРБ. Но за да станеш алтерантива, трябва да предложиш политики. Това на конгреса почти не се чу. Много лозунги, но малко конкретика, която да грабне сърцата и умовете на хората", отсъди Станишев.

По думите му важен въпрос е и с кого БСП би управлявала.

"Кои са нашите партньори? Очевдино не са ГЕРБ и ДПС. Но една коалиция с Демократична България, Слави Трифонов, също няма много ясна идейна политическа линия", заключи той.