Станишев: Депутатите да се дисциплинират
Станишев: Депутатите да се дисциплинират / снимка: DarikNews, Юлиана Николова
Станишев: България има нужда от компетентно управление
18929
Станишев: България има нужда от компетентно управление
  • Станишев: България има нужда от компетентно управление

Народното събрание трябва да формулира ясно въпросите, по които може да се иска референдум, за да се ограничи възможността за лансиране на популистки каузи. Това заяви премиерът Сергей Станишев на тържественото заседание на парламента по повод 130-та годишнина от Учредителното събрание и Търновската конституция.

 

Министър-председателят каза, че един от основните проблеми за развитието на българската демокрация е преодоляване на недоверието на обществото към демократичните институции, включително парламентът. По думите му такова е предизвикателството и за това, и за следващото Народно събрание. Според него решението няма да дойде с магическа пръчка, а с постоянни и целенасочени усилия. Затова, по думите му, е важно да се разшири ролята на референдумите, да се пресекат политическите практики, които уронват доверието, престижа на институциите, включително дисциплиниране на народното представителство.

 

Министър-председателят смята, че трябва да продължи работата по закона за предотвратяване на конфликт на интереси.

Станишев Депутатите да се дисциплинират
netinfo

 

Той заяви, че е горд от свършеното от 40-тото Народно събрание. По думите му днес страната ни се нуждае от разумно, компетентно и решително управление.

 

Станишев посочи, че подходът на политиканстване и спекулация с несгодите на хората с лесни, но краткотрайни решения никога не е водил до разрешаване на проблемите.

 

В края на тържественото заседание депутатите приеха обръщение към българския народ. В него се ангажираха със създаването на мемориал в столицата в памет на участниците в Учредителното събрание.

 

Народните избраници чуха и видео-послание на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.