Станишев: Да се премине към реална интеграция на ромите
Станишев: Да се премине към реална интеграция на ромите / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Все още имаме шанс да преминем към реална интеграция на ромите и тя трябва да започне още от яслите, от детските градини и училището. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев, който участва в дискусията "Политики към ромите в България".

По думите на премиера „нищонеправенето” води до взривоопасна ситуация, когато естественият процес на нарастването на населението ще доведе до много остри социални кризи. Затова съм привърженик на подхода да се направи всичко необходимо за интеграцията на ромите, каза Станишев.

Премиерът посочи и конкретни предприети стъпки за интеграция на ромите - приетата здравна стратегия, жилищната политика и участието в Десетилетието на ромското включване.

България има уникален модел на етническа толерантност, каза премиерът и допълни, че това е нещо, което трябва да се развие в нова среда, в това число - и по отношение интеграцията на ромите.

След като България вече е член на ЕС, трябва да се положат много повече усилия за вътрешна интеграция на обществото, каза още Сергей Станишев при закриването на дискусията „Политики към ромите в България” в НДК.