Станишев: Без авантюри с леви завои
Станишев: Без авантюри с леви завои / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев се обяви срещу „авантюри и експерименти, свързани с исканията от някои среди в партията за ляв завой в политиката на управлението”. Станишев предложи по време на пленума на Висшия завой на БСП следващият 46-ти конгрес на социалистите да се проведе на 16 юни.

По време на форума основните спорове бяха между т.нар. „ляво крило” в БСП, което настоява за по-социална политика, и поддръжниците на Станишев, според които досегашните действия на правителството са успешни.

Изненадващо Станишев обяви, че е доволен от изборните резултати на БСП, тъй като партията била втора политическа сила в избори, които имали най-малко политическо значение за управлението в страната. След което обясни причините за това второ място: „Всеки приказва каквото и както му хрумне, без да мисли за последиците от едно или друго изказване. В разгара на кампанията членове на Висшия съвет работиха срещу нея, с мотива, че по този начин помага.

На кого помага? – Благодаря за такава помощ! Защото някак си много лесно и много хора свикнаха, че правата им са си права, а отговорности - няма. И е необходимо да направим избор - събираме ли се под знамето на БСП, на нашите принципи, на нашата политика или сме, както се изрази вчера на заседанието на Изпълнителното бюро зам.-председателят на партията др. Пирински, "своеобразен холдинг" - холдинг на различни групи. Групи, които както се спомена, едни ходят с папки, други с идейни платформи или клишета, трети - с бизнес интереси. Това ли е БСП?”

Станишев предупреди за пореден път, че не трябва да се допуска ляв завой в политиката, тъй като заложник на такова действие щяла да бъде финансовата стабилност на страната.

Отговорът на несъгласните с досегашната политика дойде от червения депутат Костадин Паскалев: „Според премиера резултатите от тези избори са добри, според мен са зашеметяваща плесница. Не можем да говорим за изпълнение на ангажименти, ако доходите реално не се повишават. Не можем да говорим за нормално поведение, ако не водим диалог с пенсионерите, не можем да създаваме погрешно впечатление в учителството, че едва ли не от края на тази година ще им увеличим заплатите с 35%.

Не можем същевременно да говорим за последователна данъчна политика, а да изпълняваме само политиката на десните партии, при това за две години. Не можем да коментираме добро здравеопазване при липсата на всякаква лекарствена политика и нормална, адекватна мрежа от здравни заведения. Онова, което аз говорих преди година и половина, днес го каза Сергей Станишев”.

Червените министри Румен Петков и Асен Гагаузов обявиха, че главно БСП обира негативите от управлението на тройната коалиция.

Пленумът на БСП роди и своя бисер под формата на репликата: „Тишината на една спалня ражда безумие”. По неофициална информация тя се е родила, след като депутатът Татяна Дончева обвинила Румен Петков, че бизнесмени кадруват в МВР. Също по неофициална информация Татяна Дончева обвинила шефа на МВР и в злоупотреба със Специални разузнавателни средства.