Станишев: Алексей Петров никога не е финансирал БСП
Станишев: Алексей Петров никога не е финансирал БСП / снимка: Sofia Photo Agency
Станишев: Алексей Петров никога не е финансирал БСП
26203
Станишев: Алексей Петров никога не е финансирал БСП
  • Станишев: Алексей Петров никога не е финансирал БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев беше категоричен, че Алексей Петров никога не е финансирал партията. Бившият премиер коментира, че трябва да се изясни как, ако наистина бившият съветник в ДАНС е бил начело на престъпна група, 10 години службите за сигурност не са го разкрили. Станишев допълни, че въпреки уверенията на Петров, че няма да се занимава с политика, той го е направил чрез „Ред, законност и справедливост".

Ето какво още каза лидерът на БСП за срещата си с Алексей Петров:

„Тази среща се състоя преди парламентарните избори, когато усилено циркулираха слухове за участието му, макар и индиректно, в един политически проект, който се нарича РЗС. Казах на господин Петров, че ако това е истина, за което аз нямах никакви доказателства или факти, той трябва да направи своя избор, въпреки че се занимаваше в позиция на много ниско ниво в Държавната агенция за национална сигурност, казах му, че това за мен е неприемливо. Тогава той заяви, че няма намерение да влиза в политиката, очевидно, може би, не е било точно така. Във връзка с това мога да ви обърна внимание коя е била една от основните мишени на РЗС през цялата последна година - БСП. Ако е вярно това, което министър Цветанов казва, че господин Петров 10 години е бил начело на организирана престъпна група, как така няколко професионални ръководства на Министерство на вътрешните работи са проспали тази дейност. Как така е бил назначен за офицер под прикритие и е бил на щат в НСС?"

Боян Чуков, който беше съветник на бившия премиер Сергей Станишев в последната година от мандата, заяви, че не се е виждал или чувал с Алексей Петров от началото на 2008 година. От края на 2005 г. до септември 2006 г. Чуков е замел поста изпълнителен директор в „Лев корпорация", след което е бил отстранен поради различни виждания в политиката на фирмата. По думите му, никога не е имал дялово участие във фирма, свързана по някакъв начин с корпорацията. Освен това, според Чуков, по документи корпорацията не е свързана с бившия съветник в ДАНС, който бил консултант на „Лев корпорация".

Боян Чуков обясни, че телефонът, който ползва сега, е бил на Филиз Хюсменова в качеството й на министър в кабинета на НДСВ. Сега този номер го е прехвърлил и го е направил личен, тъй като е имало такава възможност. На този телефон никога не ме е търсил Петров, заяви Чуков. Докато е бил в „Лев корпорация" е имал служебен телефон, който сега е в друго лице. „Този телефон много отдавна не е мой", каза Чуков. Той обясни, че се е чувал по телефона с вътрешния министър Цветан Цветанов от служебния си номер от корпорацията. Той обаче отдавна не му бил на разположение. Предполагам, че вътрешният министър е бил подведен. Аз съм имал многократно разговори с него по телефона, но на служебния телефон от „Лев корпорация, допълни Чуков. По думите му, най-вероятно Цветанов е дал телефона му за проверка, тъй като е разполагал само с него.